Kotona asumisen turvallisuuden merkitys korostuu etenkin juhlapyhinä ja talven pimeimpinä aikoina. Suurimpia riskejä aiheuttavat liukkaat kelit ja hiekoituksen puute, huoltamatta jääneet tulisijat sekä kynttilöiden polttaminen. Asukkaiden oma vastuullinen toiminta korostuu turvallisuusriskien pienentämisessä.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri ja pelastuslaitos ovat kehittäneet toimintamallin maakunnan asukkaiden kotien turvallisuuden arvioinnille. Malli syntyi Joukkuepeliä-hankkeessa, jossa keskityttiin kehittämään ennakoivia turvallisuustoimia, toteuttamaan yhteistä toiminnanohjausjärjestelmää ja hyödyntämään eri lähteistä kertynyttä tietoa.
Turvallisuusarvio lisää kotona asumisen turvallisuutta
Kotien turvallisuutta on kehitetty viranomaisyhteistyönä vuodesta 2016 alkaen. Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja Eksote ovat kehittäneet muun muassa asumisturvallisuustestin, jonka kuka tahansa voi tehdä itselleen tai läheiselleen. Testi on suunnattu erityisesti yksin asuville ikäihmisille. Tarvittaessa se ohjaa asukasta ottamaan yhteyttä ikäihmisten palveluihin.
Tee asumisturvallisuustesti osoitteessa kotonaasumisenturvallisuus.fi.
Joukkuepeliä-hankkeen avulla turvallisuuden arviointi yhdistettiin soten palvelutarpeenarviointiin sujuvoittamaan asukkaan palveluprosessia. Sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiset vierailevat pelastusviranomaisia useammin asiakkaiden kodeissa, mikä mahdollistaa turvallisuushavaintojen keräämisen systemaattisesti ja luotettavasti.
Turvallisuusarvion tekeminen nähdään erityisen hyödyllisenä kotihoidon asiakkaille. Kotien turvallisuuden parantaminen on pieniä tekoja arjessa. Katso videolta, miten ammattilaiset tekevät turvallisuushavaintoja palvelutarpeen arviointikäynnin yhteydessä: https://www.youtube.com/watch?v=tzfqASSSlDk
Toimiiko palovaroitin?
Turvallisuushavaintojen tekeminen on osa Eksoten kotiin vietäviä palveluita. Tehostetusti kodin turvallisuusarvioita tehtiin Kodin turvallisuus -kampanjassa loka−marraskuussa, minkä aikana kaikki asiakkaiden kodeissa vierailevat Eksoten ammattilaiset tekivät turvallisuusarvion yhdessä asiakkaan kanssa. Jos puutteita havaittiin, niistä jätettiin muistutuskortti asiakkaalle.
Yleinen turvallisuuspuute oli palovaroittimien puuttuminen tai toimimattomuus. Lisäksi kirjauksia tehtiin asiakkaiden alentuneesta toimintakyvystä suhteessa vaaratilanteisiin. Tehostetun arvioinnin aikana havaintoja tehtiin yhteensä 295 asiakkaasta, joista 90 asiakkaan osalta kirjattiin yksi tai useampi turvallisuuspuute. 205 asiakkaalla kaikki havainnot olivat kunnossa eikä puutteita löytynyt. Puutteita kirjattiin kaikilla asiakkailla yhteensä 128 kpl.
Monet soten ammattilaisista eivät olleet tietoisia ennen kampanjaa, että heillä on Pelastuslaissa (379/2011, 42§) määritelty velvollisuus ilmoittaa pelastuslaitokselle, mikäli asunnossa havaitaan ilmeinen palonvaara tai muu onnettomuusriski.
Turvallisuusarviointi laajennetaan osaksi sote-ammattilaisten työtä
Tulevaisuudessa Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja Eksote hyödyntävät ennakoivaa turvallisuustietoa alueen asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi. Asiakkaan huolestuttavaan turvallisuuskehitykseen puututaan jo ennen kuin tilanne asunnossa muuttuu ilmeiseksi palonvaaraksi tai onnettomuusriskiksi.
Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja pelastustoimen palvelujen saumattomuus hyvinvointialueella asuville. Tavoitteena on, että kodin turvallisuusarvion tekeminen tulee osaksi yhä useamman sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön työtä. Se on linjassa pelastustoimen onnettomuuksien ehkäisyn toimintaohjelman kanssa, jossa koteihin palveluita tuottavia tahojen toivotaan olevan turvallisuuden aktiivisia edistäjiä vuoteen 2025 mennessä.
Toivotamme turvallista joulun aikaa eteläkarjalaisille!
Vilma Kosonen hankeasiantuntija, Etelä-Karjalan pelastuslaitos
Marja Timperi digikehittäjä, Eksote