Epäiletkö diabetesta?
Diabetes on kansantauti, jota osa ihmisistä sairastaa tietämättään. Huoli voi herätä oireiden, koholla olevien sokeriarvojen tai diabetesriskitestin perusteella. Tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voit ehkäistä kiinnittämällä huomiota elintapoihisi ja arjen valintoihin kuten esimerkiksi liikkumiseen, ruokavalioon, painonhallintaan ja tupakoimattomuuteen.
Miksi verensokeri alkaa nousta?
Vyötärölihavuuden on todettu olevan pääsyy kohonneeseen verensokeriin. Runsas rasvakudos vatsaontelossa lisää rasvan kertymistä maksasoluihin aiheuttaen rasvamaksan. Insuliinin vaikutus soluissa heikkenee, syntyy insuliiniresistenssi.
Perinnöllinen taipumus sokeriaineenvaihdunnan häiriintymiseen on yleinen, joten hyvin monella ylipainoisella on riski diabeteksen puhkeamiseen.
Sokeriaineenvaihdunnan häiriö etenee hitaasti ja esidiabetes-vaihe kestää vuosia. Valinnoillasi voit hidastaa (tai estää) tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen.
Jo 5–10 % painon pudotus vähentää sairastumisriskiä.
Onko sinulla riski sairastua diabetekseen?
Katso alta tarkempaa tietoa diabeteksen riskitekijöistä ja mahdollisista oireista.
Tee Omaolossa terveystarkastus alla olevan linkin kautta. Voit arvioida elintapojasi ja henkistä hyvinvointiasi. Se kertoo, miten elintapasi vaikuttavat arvioituun elinikääsi ja sairastumisriskeihisi. Kyselyn tuloksena saat arvion terveydestäsi ja ohjeita terveyden edistämiseen. Kysely ohjaa tarvittaessa sähköisiin valmennuksiin, hyvinvointivalmentajalle tai kunnan liikuntaneuvontaan.
Arvioi riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen alla olevan Diabetesliiton riskitestin avulla.
Miten voit pienentää sairastumisriskiäsi?
Katso alta tarkemmat ohjeet Diabetesriskitestistä saatujen pisteiden perusteella.
Tietoa esidiabeteksesta
Diabetesliiton diabetesriskissä olevan polulle on kerätty tyypin 2 diabetesriskiin liittyviä aiheita. Voit halutessasi edetä koko polun läpi osa osalta tai valita vain ne aihealueet, jotka tällä hetkellä koet itsellesi eniten ajankohtaisiksi.
Kaikkiin Diabetesliiton hyvinvoinnin polkuihin voit tutustua Diabetesliiton verkkosivuilla.
Linkkejä ja luotettavaa tietoa omahoidon tueksi
Tunnista riski sairastua esidiabetekseen – Valinnoilla voit vaikuttaa.pdf
Hyvinvointivalmentaja tukee elintapojesi muutokseen.pdf
Linkki Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ryhmätoimintojen sivulle elintapaohjauksen tueksi
diabeteksen ehkäisyn tueksi TIETOA
Tietoa diabeteksesta ja sen hoidosta löydät Diabetestalon sivuilta.