• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Etelä-Karjalan hyvinvointialueella kuntien järjestämiin ruokapalveluihin uudelleenjärjestelyjä
Kuvituskuva

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella kuntien järjestämiin ruokapalveluihin uudelleenjärjestelyjä

,

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aloittaessa 1.1.2023 on tapahtumassa muutoksia ruokapalvelujen järjestämiseen Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden ja Savitaipaleen kunnissa. Suunnitelmissa ollaan päätymässä hajauttamaan nykyiset kuntien ruokapalvelut kahteen osaan. Edellä mainitut kunnat tuottaisivat oman ruokapalvelunsa mm. kouluihin ja päiväkoteihin, ja näiden kuntien alueilla hyvinvointialueen yksiköiden ruokapalvelujen toteuttaminen suunniteltaisiin hyvinvointialueen ja Saimaan Tukipalvelut Oy:n yhteistyönä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on hankkinut ruoka- ja muita tukipalveluita joko Saimaan Tukipalvelut Oy:lta (SaTu Oy) tai suoraan niiltä kunnilta, jotka eivät ole osakkaina SaTu Oy:ssä. Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti ja Savitaipale eivät ole SaTu Oy:n osakaskuntia. Hankintalain mukaan kunnilla ei ole nykyisillä hallintojärjestelyillä mahdollisuutta tuottaa tukipalveluja vuodenvaihteessa aloittavalle hyvinvointialueelle.  

Hallituksen esitys tukipalvelujen myyntiä ja ostoa koskevan siirtymäajan osalta on: Hyvinvointialue voi ostaa kunnalta ja kunta myydä hyvinvointialueelle tukipalveluja vuoden 2023 loppuun sen estämättä, mitä säädetään kuntalain 126 §:ssä tehtävän hoitamisesta kilpailutilanteessa markkinoilla, jos kunta on 31. päivänä joulukuuta 2022 tuottanut tukipalveluja sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen palveluihin liittyen ja hankinta alittaa julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 26 §:ssä tarkoitetut EU-kynnysarvot. EU-kynnysarvon määrä on 215.000 €. Kuntien ruokamyynnin arvo on yli tuon määrän ja näin ollen siirtymäaika ei koske ko. kuntia.

Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden ja Savitaipaleen kunnat ovat selvittäneet vaihtoehtoja yhteistyössä VATEn (Etelä-Karjalan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin), Eksoten ja SaTu Oy:n kanssa tukipalvelujen järjestämiseksi maakunnallisesti. Tässä selvitystyössä vaihtoehdoiksi jäivät  

  • ruokapalveluiden järjestäminen siten, että edellä mainitut kunnat olisivat osa SaTu Oy:tä ja kuntien keskuskeittiöiden toiminta jatkuisi nykyisellään tai tarpeen mukaan suunniteltaisiin uusi alueellisesti rationaalisin toimintamalli
  • palvelut järjestettäisiin nykyisellä konseptilla ja henkilöstöllä neljän kunnan ja hyvinvointialueen perustaman uuden yhtiön toimesta
  • yhteisistä palveluista luopuminen, jolloin hyvinvointialueen ja kuntien tukipalvelut mukaan lukien ruokapalvelut toteuttaisi hyvinvointialue ja kukin kunta itsenäisesti.

Vaihtoehtoja arvioitiin kevään aikana osapuolten välisissä kokouksissa. Kuntien tavoitteena ollut palvelujen järjestäminen maakunnallisesti osana SaTu Oy:n toimintaa ei näytä toteutuvan, koska järjestely olisi palkkaharmonisoinnista johtuen varsin kallis ja tulisi merkittävästi vaikuttamaan SaTu Oy:n tarjoamien palvelujen hintaan yhtiön nykyisille omistajille (Lappeenranta, Eksote ja Imatra). Toisaalta erillisen kuntien ja hyvinvointialueen perustaman uuden yhtiön vaihtoehto toisi myös mittavia lisäkustannuksia, eikä ole tarkoituksenmukaista perustaa yhtiötä pelkästään tätä tarkoitusta varten.

Osapuolet totesivat kokouksessaan 23.5.2022 kokonaisuudeltaan järkevimmäksi vaihtoehdoksi ruokapalvelujen osalta jatkamisen kuntien omalla tuotannolla mm. kouluihin ja päiväkoteihin. Hyvinvointialueen osalta ko. kuntien alueella tapahtuvien ruokapalveluiden toteutus suunniteltaisiin hyvinvointialueen ja SaTu Oy:n yhteistyönä. Tällä tavoin ruokahuolto kriittisenä tukitoimintona säilyisi keskeisimmiltä osiltaan hyvinvointialueen ja kuntasektorin hallinnassa. Koronan opetukset ja kansainvälinen tilanne huomioiden tämä on tärkeää ja nyt sovittu toimintamalli säilyttäisi tämän ohjauksen erittäin hyvin.

Järjestelyn myötä Eksoten tai Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen tukipalvelutehtävissä työskentelevät henkilöt siirtyvät Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palvelukseen, jos henkilön tosiasiallisista työtehtävistä vähintään puolet on kunnan sosiaali- tai terveydenhuollon tai pelastustoimen tukitehtäviä, kuten keskitetty ruokahuolto.

Kyseisten henkilöiden yksilöimiseksi henkilöstöä luovuttavissa kunnissa käynnistetään yhteistoimintaneuvottelut, joissa määritellään ja yksilöidään hyvinvointialueelle siirtyvät henkilöt. Siirtyvien henkilöiden yksilöinti saatetaan vastaanottavan organisaation (Etelä-Karjalan hyvinvointialueen) yt-neuvottelujen osaksi mahdollisimman pian. Selvitys siirtyvistä henkilöistä toimitetaan hyvinvointialueelle kesäkuun 2022 loppuun mennessä.

Lisätietoja antavat

Etelä-Karjalan hyvinvointialue muodostuu jo pitkään yhteistyötä tehneistä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta ja Etelä-Karjalan pelastuslaitoksesta. Vuoden 2023 alusta lähtien perus- ja erityistason sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille. Eksote on järjestänyt maakunnan erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon, vanhusten palvelut sekä perhe- ja sosiaalipalvelut jo vuodesta 2010.  Etelä-Karjalan hyvinvointialue toimii Etelä-Karjalan maakunnan alueella, jossa asuu lähes 127.000 asukasta. Etelä-Karjalan maakunnan muodostavat Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat.
Customer service