Puutiaisaivotulehduksen (TBE) tapausmäärät ovat kasvaneet selvästi viime vuonna koko maassa. Etelä-Karjalassa, etenkin Lappeenrannan ja Taipalsaaren seudulla, puutiaisten levittämiä tauteja on muuta maata yleisemmin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi vuosittain uusien alueiden ottamista kansallisen rokotusohjelman ilmaisrokotusten piiriin paikallisen TBE-ilmaantuvuuden perusteella. Kansallinen rokotusohjelma laajenee nyt useilla paikkakunnilla, myös Lappeenrannassa.
Ilmaisrokotusten piiriin tulee Lappeenrannan Kuusimäki-Lavolan (53810) postinumeroalue nykyisen Sammonlahden kaupunginosan lisäksi. Kaikki näillä alueilla asuvat yli 3-vuotiaat ovat oikeutettuja maksuttomaan TBE-rokotukseen. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta ja rokotukset on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi annosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Myöhemmät tehosterokotukset eivät kuulu ilmaisrokotusten piiriin. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana. THL:n mukaan TBE-rokote on tarpeen eritoten niille, jotka liikkuvat kesäisin luonnossa vähintään neljän viikon ajan.
Rokotusohjelman mukaisia TBE-rokotteita ei vielä ole saatu Etelä-Karjalan alueelle − rokotusten aikataulusta tiedotetaan myöhemmin
Rokotusten aloittamisesta ja ajanvarauksesta tiedotetaan erikseen, kun rokotusohjelman mukaiset rokotteet saadaan Etelä-Karjalan alueella käyttöön. Rokotukset puutiaisaivotulehdusta vastaan tullaan toteuttamaan ajanvarauksella Sammonlahden hyvinvointiasemalla. Ilmaisten TBE-rokotusten piiriin kuuluvat asukkaat Sammonlahdessa ja postinumeron 53810 alueella (Kuusimäki-Lavola).
Lisäksi kaikille Lappeenrannan ja Taipalsaaren alueella asuville tai mökkeileville, kesäaikaan paljon luonnossa liikkuville suositellaan omakustanteista rokottautumista puutiaisaivotulehdusta vastaan.
Suojaudu punkin puremalta
Niin puutiaisaivotulehdukselta kuin punkkien levittämältä borrelialta suojautumiseen paras keino on käyttää riskialueella liikkuessa suojaavaa vaatetusta, mieluiten vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä laittaa housunlahkeet sukkien sisään. Punkkeihin tehoava hyönteiskarkote voi antaa lisäsuojaa, kuten myös päivittäinen punkkisyyni. Luonnossa liikkumista ei kuitenkaan kannata rajoittaa punkkitautien pelossa. Ulkoilulla on paljon suuremmat terveyshyödyt punkkien aiheuttamaan riskiin verrattuna.
Lisätietoja medialle:
Sami Raasakka, tartuntataudeista vastaava lääkäri, puh. 040 651 1594, [email protected]