• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Voisitko sinä puhua päihteistä ja pelaamisesta?
nuori mies istuu penkillä pää alhaalla, kädet niskan takana

Voisitko sinä puhua päihteistä ja pelaamisesta?

, ,

Blogikirjoitus
Kirjoittaja: Asiantuntija Heli Vaija, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Keskustelemme sujuvasti säästä, lasten temppuilusta, koiran ilmavaivoista ja ties mistä, mutta päihteisiin ja pelaamiseen liittyvät teemat herättävät kerta toisensa jälkeen torjuvan reaktion. ”Ei mulla ole ongelmaa.” tai ”Meidän toiminnassamme keskitytään ihan muihin asioihin.”

Toisaalta maljojen kohottelukuvia näkyy somessa paljon ja reippaamman juhlinnan aiheuttamia toilailuja ei välttämättä kainostella, päinvastoin saatetaan retostella normaalista poikkeavilla tilanteilla tai käyttäytymisellä.

Mistä aiheesta puhumisen vaikeus johtuu?

Vaikka ei olisi tarkoitus puhua omista tai lähipiirin asioista, niin silti aihe tuntuu olevan tabu. Liittyykö päihteisiin ja pelaamiseen niin paljon häpeää ja ehkä stigmaakin, että sitä varotaan samalla tavalla kuin varotaan vaikka kuolemasta puhumista? Liian vaikea aihe, joka herättää varmaan meissä kaikissa jonkinlaisia mielikuvia ja tunteita, ei innosta juttelemaan.

Päihteistä ja pelaamisesta voidaan kuitenkin puhua varsin yleisellä tasolla. Näkökulmiksi voidaan ottaa esimerkiksi suomalainen päihdepolitiikka tai päihteiden käytön tai pelaamisen tilastollinen kehitys. Tai sitten voidaan keskustella paikallisesti tai alueellisesti nousevista havainnoista ja ilmiöistä, mahdollisesti myös siitä, mitä asialle on tehty tai voitaisiin tehdä.

Entä jos työpaikalla tai kaveriporukassa joudutaan puuttumaan työntekijän päihteiden käyttöön?

Työpaikoilla, vapaa-ajan toiminnoissa ja tuttavapiireissä voidaan etukäteen miettiä pelisääntöjä näihin teemoihin liittyen ja voidaan myös linjata, miten halutaan niistä porukoissa keskustella. Tämä kaikki auttaa ennakoimaan sitä, että jos tulee tiukka paikka ja joudutaan puuttumaan päihteiden käyttöön tai pelaamiseen liittyvään tilanteeseen, on aihe helpompi ottaa esille.

Järjestöt, urheiluseurat ja seurakunnat ovat tavallista ihmistä lähellä. Vaikka toiminnassa keskitytään usein mukaviin ja itseä kiinnostaviin asioihin, on toiminta samalla jo itsessään hyvinvointia lisäävää ja siten se voi ehkäistä myös päihde- ja pelihaittoja. Ehkäisevä päihdetyö tai päihde- ja peliasioiden huomioiminen ei ole mitään erikseen järjestettävää tai ylimääräistä toimintaa, vaan teema on sisällä järjestäjän perustoiminnassa. Kouvolassa alkuvuodesta tehtyyn kyselyyn* vastanneet kertoivat, että järjestöissä on päihteisiin liittyviä sääntöjä, jotka saattavat usein pohjautua yleiseen arvopohjaan tai keskusjärjestöjen sääntöihin.

Asioista puhuminen on ennakointia, huolen ilmaisu välittämistä.

Päihteistä ja pelaamisesta puhuminen nähdään yleisesti tärkeäksi. Etelä-Karjalan hyvinvointialue näki päihteiden ja pelaamisen puheeksi ottamisen niin tärkeänä, että myönsi EHYTille järjestöjen toiminta-avustusta päihteistä ja pelaamisesta puhumisen kynnyksen madaltamiseen. EHYT toteutti Etelä-Karjalaan Ota puheeksi -kortit**, joita on jaettu muun muassa keskussairaalan Olka-pisteellä. Ihmiset ilahtuivat konkreettisesta apuvälineestä, vaikka jutustelun aloittaminen tästä teemasta olikin monille hankalaa. Karkki toimi hyvänä houkuttimena, suosittelen. Tänä syksynä oli tarjolla myös useita koulutuksia eri kohderyhmille, Etelä-Karjalassa ja etänä, mutta suuri osa jouduttiin perumaan vähäisen kiinnostuksen takia. Edes kahvitarjoilu ei ole houkutellut osallistujia paikalle. En tiedä… olisiko sittenkin pitänyt olla ämpäreitä jaossa?

Muutama koulutus on saatu silti pidettyä ja niistä on saatu hyvää palautetta. Puheeksi ottamisen jaloa taitoa olisi hyvä harjoitella ensiaputaitojen tapaan, jotta osaa sitten toimia, jos tarvis vaatii.

Voisimmeko kaikki puhua päihteistä ja pelaamisesta? Ei ummistettaisi tältä teemalta silmiä, suuta ja korvia? Asioista puhuminen on ennakointia, huolen ilmaisu välittämistä. Pienet teot ja sanat voivat olla suurimpia. Ei voi koskaan tietää, kuka sanoo juuri oikeat sanat oikeassa paikassa. Ehkä se olet juuri sinä siellä harrastuksessasi. Rohkaistu siis puhumaan ja ottamaan puheeksi myös tämä hankala aihe. Jos epäröit, niin mieti, mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos kysyt? Entä mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos et kysy?

Heli Vaija
Asiantuntija, Etelä-Suomi (Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Päijät-Häme)
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Lisätietoa aiheesta löydät Etelä-Karjalan hyvinvointialueen nettisivulta:

Customer service