Havaittujen puutteiden korjaaminen alkoi välittömästi.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen sisäinen tarkastus amanuenssitapauksessa on saatu päätökseen.
Aikuispsykiatrialla 29.5.–30.9.2023 työskenteli amanuenssi, jonka vastaanotolla käyneistä potilaista moni ei saanut ennakkotietoa siitä, että he tapaisivat amanuenssin eli lääkäriharjoittelijan eikä valmista lääkäriä. Asiaa ryhdyttiin tutkimaan, kun vastaanotolla käynyt potilas toi esiin tämän epäkohdan.
Amanuenssina toimimisen oikeudet oli erikseen tarkistettu työsuhteen alussa.
− Potilaalle tulee olla aina selvää, että häntä tutkii opiskelija. Koska havaitsimme myös useammasta potilasasiakirjasta puuttuvan tarvittava tieto vastuulääkäristä, katsoimme, että sisäinen tarkastus on paikallaan, jotta saamme selville kaikki mahdolliset puutteet perehdytyksessä, valvonnassa, ohjauksessa ja asiakirjamerkinnöissä. Meille on tärkeää, että toimintamme kestää läpivalaisun ja korjaamme havaitut puutteet, hyvinvointialueen johtaja Sally Leskinen kertoo.
Sisäisessä tarkastuksessa paljastui, että kyseisen amanuenssin työsopimukseen ei ollut nimetty ohjaajaa tai valvojaa, vaan sopimuksessa ohjaus määriteltiin tehtäväksi työnantajan johdon ja valvonnan alaisuudessa.
Dokumenteista ei niin ikään pystytty todentamaan työnjohdollisen valvonnan toteutumista riittävästi.
Sisäinen tarkastus on pyytänyt Valviralta kohdennettua arviota amanuenssiin liittyvästä toiminnasta.
Selvityksen yhteydessä tarkastettiin kaikki sähköiset asiakirjat, joita amanuenssi on käyttänyt. Lokitietojen perusteella hän on katsonut osaston tai poliklinikan potilaslistoja avaamatta kuitenkaan yksittäisten henkilöiden tietoja omien asiakaslistojensa ulkopuolelta.
Ammattinimikkeet käydään laajemmin läpi
Sisäinen tarkastus havaitsi tarkennettavaa joidenkin laillistettujen ammattinimikkeiden yksittäisessä käytössä koko organisaation mittakaavassa sekä lääkäriopiskelijoita ja -harjoitteluja koskevissa ohjeistuksissa. Lisäksi ilmeni, että ammattihenkilöiden valvontaan liittyvien poikkeamiin ei ole aina puututtu.
Samaan aikaan sisäinen tarkastus teki huomion, että käytännöt lääkäriopiskelijoiden valvonnassa ja vastuuhenkilöiden kirjaamisessa ovat poikenneet muiden ammattiryhmien opiskelijoiden ohjaamisen ja valvonnan merkinnöistä.
Sisäinen tarkastus kiinnitti huomiota myös siihen, että työsopimusten laadunvalvonta on liikaa esihenkilöiden varassa. Toimenpide-ehdotuksena tarkastuksessa esitetään, että toimiva järjestelmä vaatii esihenkilöiden toiminnan lisäksi riittävät merkinnät HR-järjestelmiin, jotta laatua voidaan systemaattisesti valvoa.
Tarkastuksessa myös huomautettiin, että HR-järjestelmiin ei tähän asti ole merkitty ammattioikeuksien rekisterinumeroita ja tarkastuspäiviä. Vaikka tätä ei ole tähän asti järjestelmissä vaadittukaan, tarkastuksessa ehdotetaan, että näin toimimalla valvonta ammattioikeuksista muodostuisi rutiiniksi. Ammattioikeuksien menettäminen on hyvin harvinaista ja tulee yleensä työnantajan tietoon myös erikseen.
Korjaustoimiin ryhdytty
– Sisäisessä tarkastuksessa havaittujen puutteiden vuoksi hyvinvointialue on ottanut käyttöön tarkennetut toimintaohjeet. Niiden mukaan jokaiselle lääkäriharjoittelijalle on nimettävä ohjaaja ja jokaista harjoittelussa olevan opiskelijan valmistelevaa työtä vastaanotolla on valvottava potilaskohtaisesti, Leskinen sanoo.
Valvonta ja kulloinkin vastuussa oleva laillistettu ammattihenkilö on myös dokumentoitava potilastietoihin.
Näiden toimenpiteiden lisäksi henkilöstöhallinto ryhtyy tämän vuoden aikana tekemään työsopimusten keskitettyä tarkastamista.
Etelä-Karjalan hyvinvointialue on ollut yhteydessä erikseen jokaiseen kyseisen kesäamanuenssin hoidossa 29.5.–30.9.2023 olleeseen 442 potilaaseen tammikuun 2024 loppuun mennessä. Lisäksi mahdolliset puutteet asiakirjamerkinnöissä liittyen vastuulääkärimerkintään on korjattu.
Lisätiedot:
Sally Leskinen, hyvinvointialuejohtaja, puh. 0400 497 418, [email protected]