Kardiologian poliklinikka D1
Yhteydenotto
Keskitetty puhelinpalvelu
puh: 05 352 6000
arkisin klo 7.00 – 16.00 tai
jätä soittopyyntö klo 7.00 – 14.00.
Sairaanhoitajan puhelintunti
puh: 040 651 3161 (hoidolliset asiat)
arkisin klo 10.00 – 11.00.
Ajanvarauksen peruminen
Puhelinpalvelu puh: 05 352 6000
arkisin klo 7.00 – 16.00.
Vain saman päivän ajan perutus
puh: 040 651 5908
arkisin klo 7.00 – 9.00
Saapuminen
Käyntiosoite
Valto Käkelän katu 1
53130 Lappeenranta
Katso pysäköinti ja liikenneyhteydet sekä alueen Google Maps kartta
sivulta Etelä-Karjalan keskussairaala
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu pääaulan (A-aula) ilmoittautumisautomaatilla.
Kardiologian poliklinikka on ajanvarauspoliklinikka, jonne potilaat tulevat aina lähetteellä kiireettömään hoitoon. Lähetteen voi tehdä perusterveydenhuollon, työterveyshuollon tai yksityissektorin lääkäri. Poliklinikka on avoinna arkisin klo 8.00-15.00. Toteutamme vastaanottoja sekä ryhmäohjauksia myös etänä.
Sydänpotilaita hoidetaan myös keskussairaalassa vuodeosastolla K5, josta voit siirtyä jatkohoitoon kardiologian poliklinikan asiakkaaksi.
Hoidamme sydänpotilaita kardiologin, sydänhoitajan ja tahdistinhoitajan toimesta. Työhömme poliklinikalla kuuluu potilaiden tukeminen, ohjaus, tahdistimien tarkastukset ja sydämen ultraäänitutkimukset.
Rytminsiirrot tehdään erikseen hoitokeskuksessa ja varjoainekuvaukset omassa sydäntutkimusyksikössämme. Ajanvarauksen mukana saat ohjeet miten valmistautua sinulle mahdollisesti tehtäviin tutkimuksiin.
Etelä-Karjalan keskussairaalassa asennetaan hidaslyöntisyystahdistimia (PM) sekä rytmihäiriötahdistimia (ICD). Vajaatoimintatahdistimet (CRT) ja johdottomat tahdistimet (Micra) asennetaan Helsingin Meilahden yliopistollisessa sairaalassa.
Pysyvän sydämen tahdistimen tarvitsevat potilaat, joiden sydämen syke laskee haitallisen alhaiseksi tai sydämen sähköisessä järjestelmässä esiintyy taukoja. Syynä voi olla sydämen johtoratahäiriöt, sydäninfarkti, rytmihäiriöt, potilaalle välttämättömät lääkkeet ja jotkin harvinaisemmat syyt. Tahdistimen tarkoitus on tunnistaa potilaan omaa rytmiä ja tahdistaa tarvittaessa. Tahdistin ei pysty estämään rytmihäiriöitä.
Tahdistimia asennetaan sekä kiireettömästi, eli kotoa kutsuttuna ajanvarauksella, että akuutisti ilman ajanvarausta sairaalahoidossa oleville potilaille.
Ajanvarauksella saapuvat potilaat valmistellaan Leiko osastolla ja tahdistimen asennus tapahtuu leikkaussalissa. Pääsääntöisesti kotiutuminen tahdistimen asennuksen jälkeen tapahtuu samana päivänä. Akuutisti sairaalassa olevan potilaan tahdistin asennetaan sydäntoimenpideyksikössä.
Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, eli potilas on hereillä koko toimenpiteen ajan. Toimenpide kestää noin 1-2 tuntia. Toimenpiteen jälkeen vuodelepo kestää 1-2 tuntia. Vuodelepoaika riippuu annetuista lääkkeistä sekä potilaan voinnista.
Ennen kotiutumista tahdistin säädetään potilaalle sopiviin säätöihin. Lisäksi otetaan keuhkokuva.
Tahdistinhaavalle laitetaan sulvata ompeleet, poistettavia ompeleita ei käytetä. Haava paranee n 2-3 viikon aikana. Tämän jälkeen voi elää normaalia elämää. Tahdistimen ei ole tarkoitus rajoittaa elämää. Tiettyjä asioita on kuitenkin otettava huomioon. Esimerkiksi moottorisahan ja hitsauslaitteen käytöstä tulee keskustella kardiologin kanssa erikseen tahdistimen laiton jälkeen. Tahdstimeen ei myöskään ole syytä kohdistua voimakkaita iskuja.
Tahdistimen toimintaa seurataan säännöllisesti tahdistinpoliklinikalla tai etäseurantalähettimen avulla kotoa. Kontrollikäytäntö riippuu tahdistimen tyypistä. Ensimmäinen kontrollikäynti on yleensä 1-3kk kuluttua asennuksesta. Ensimmäisessä kontrollissa tarkistetaan ihon kunto sekä tarkastetaan ja tarvittaessa säädetään tahdistin. Tahdistin voidaan tarkistaa Etelä-Karjalan hyvinvointialueella ainoastaan keskussairaalassa, ei omilla terveysasemilla. Kaikissa tahdistimeen liittyvissä kysymyksissä tai ongelmissa kannattaa olla yhteydessä suoraan Etelä-Karjalan keskussairaalan tahdistinpoliklinikkaan, joka toimii kardiologian poliklinikan yhteydessä.
Sydämen rytmivalvuri asennetaan sydänperäiseksi epäiltyjen oireiden tarkempaa tutkimista varten. Tyypillisiä tutkittavia oireita ovat rytmihäiriön aiheuttamaksi epäilty pyörtyminen, hankala huimaus tai epäselväksi jääneet rytmihäiriöoireet. Rytmivalvuri voidaan asentaa myös epäiltäessä eteisvärinää.
Rytmivalvuri (ICM eli implantable cardiac monitor) on ihon alle asetettava pieni tarkkailulaite, joka seuraa jatkuvasti sydämen rytmiä ja tallentaa muistiinsa sydämen sähköistä toimintaa myöhempää analysointia varten. Laite ei hoida mitään, vaan ainoastaan seuraa ja tallentaa sähköistä toimintaa. Laite ohjelmoidaan yksilöllisesti.
Rytmivalvureita on kolmella eri laitefirmalla ja riippuen valvurista sen patterin kesto on 2-5 vuotta. Valvuri on koko ajan toiminnassa ja sen kanssa voi elää normaalia elämää. Voimakkaita iskuja valvurin kohtaan on vältettävä, muuten rajoitteita harrasteissa tms ei ole.
Rytmivalvuri asennetaan sairaalan toimenpidehuoneessa hoitokeskuksessa. Toimenpidettä varten varataan aikaa noin tunti ja toimenpiteen jälkeen kotiudutaan saman tien. Etelä-Karjalan keskussairaalassa rytmivalvurit asentaa sairaanhoitaja.
Valvuri asennetaan paikallispuudutuksessa rintakehän vasemmalle puolelle ihon alle valvurin omalla asettimella. Haava on n sentin mittainen ja se suljetaan kudosliimalla ja tarvittaessa haavateipillä. Rytmivalvuri laitetaan etäseurantaan, jonka avulla sairaala saa tietoja rytmivalvuriin tallentuneista sydämen poikkeavista tapahtumista. Kardiologian poliklinikalla käydään kontrollissa vain, jos potilaan sydänsairaus vaatii seurantaa kardiologian poliklinikalla.
Rytminsiirto voidaan tehdä sähköisesti tai lääkkeillä. Sähköinen rytminsiirto tehdään hoitokeskuksessa kevyessä unessa.
Olemme koonneet sinulle ohjeita ja nettilinkkejä,
joista voit lukea lisää tietoa sairaudestasi.
Palvelumme verkossa
Tiesitkö, että eteläkarjalaisena voit hoitaa monia asioita kanssamme sähköisesti 24/7, vuoden jokaisena päivänä?
Pyrimme lähettämään ajanvarauskutsut eAsioinnin kautta, kun olet ottanut asiointipalvelun käyttöön. Ajanvarauksesi pysyvät kätevästi tallessa ja saat heti tiedon ajanvarauksesta sähköpostiisi.Voit ottaa yhteyttä poliklinikalle eAsioinnin, kun sinulla on lähete poliklinikalle.