Näin hoidat suun terveyttä
Terve suu on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja yleisterveyttä. Hyvinvoiva suu heijastuu koko kehon hyvinvointiin. Hyvä suun terveys edellyttää säännöllistä hampaiden puhdistamista, johon kuuluvat sekä hampaiden harjaus että hammasvälien puhdistus, terveellisiä ruokailu- ja juomatottumuksia ja säännöllisiä käyntejä hammashoidossa.
Imeväisikäisen lapsen suunhoitoesite.pdf
Imeväisikäisen lapsen suunhoitoesite englanniksi. pdf Children’s oral hygiene
Imeväisikäisen lapsen suunhoitoesite venäjäksi.pdf Уход за полостью рта ребенка
3–5 vuotiaan lapsen suunhoitoesite.pdf
3–5 vuotiaan lapsen suunhoitoesite englanniksi.pdf Children’s oral hygiene
3–5 vuotiaan suunhoitoesite venäjäksi.pdfУход за полостью рта ребенка
6–7 vuotiaan lapsen suunhoitoesite.pdf
6–7 vuotiaan lapsen suunhoitoesite englanniksi.pdf Children’s oral hygiene
6–7 vuotiaan lapsen suunhoitoesite venäjäksi.pdf Уход за полостью рта ребенка
Suun hoito-ohjeita ikäihmisille.pdf
Fluorin käyttösuositukset talousveden fluoripitoisuuden ylittäessä arvon 0,7 ppm.pdf
Molemmilla saa hampaat puhtaiksi. Tärkeintä harjauksessa on oppia oikea harjaustekniikka ja harjata hampaat suosituksen mukaisesti, kahdesti päivässä.
Fluorihammastahnan käyttösuositus (pdf)
Hampaiden ja suun puhdistus
Puhtaat hampaat pienestä pitäen
Hammasvälit voidaan puhdistaa hammasväliharjoilla, kolmiomallisilla hammastikuilla tai hammaslangalla. Hammasvälien koko vaikuttaa sopivan välineen valintaan; ahtaisiin väleihin sopii hammaslanka ja suurempiin väleihin joko hammasväliharja tai tikku. Aikuisten ja nuorten on hyvä puhdistaa hammasvälit päivittäin. Hammasvälien puhdistus
Terveellinen ja ravitseva ruokavalio edistää koko kehon terveyttä. Suunterveyden osalta on tärkeää noudattaa lisäksi säännöllistä ateriarytmiä, koska epäsäännöllinen ateriarytmi ja napostelu sekä sokeroitujen ja happamien juomien nauttiminen useita kertoja päivässä lisäävät selvästi hampaiden reikiintymisriskiä.
Lue lisää säännöllisestä ateriarytmistä
Eroosio on hampaan pinnan kulumista. Eroosiota voi aiheuttaa elimistön omat hapot, esimerkiksi oksentelu, tai ulkopuolelta saadut hapot, esimerkiksi happamat juomat tai ruoat. Eroosion merkkejä voivat olla hampaan kuluminen, hampaan pinnan himmeneminen, vihlominen ja hammasluun paljastuminen hammaskiilteen alta. Eroosio on parantumaton vaurio, sillä liuennut kiille ei palaudu.
Eroosiota voivat aiheuttaa ravintoaineet, joiden ph-arvo on alle 5,5. Tutustu tarkemmin juomasuosituksiin ja eri juomien ph-arvoihin: Juomilla on väliä – harkitse mitä juot -suositus (pdf)
Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on merkittävä riskitekijä suunterveydelle. Suussa tupakointi ja nuuskan käyttö aiheuttavat sekä terveydellisiä että kosmeettisia haittoja. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen kannattaa aina. Suun terveyden osalta riski menettää hampaita alenee ja ikenien terveys paranee. Lisäksi limakalvomuutosten ja syövän riski pienenee ja limakalvomuutokset -ja vauriot paranevat. Jos tarvitset tukea tupakka- tai nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa, suun terveydenhuollon ammattilaiset auttavat sinua siinä.
Suun alueen tulehduksilla on osoitettu olevan yhteyksiä moniin yleissairauksiin eli hoitamattomina ne voivat olla vaarallisia. Kipu suussa on yleensä merkki ongelmasta, mutta kaikki suun sairaudet eivät oireile. Yleisimmät suun sairaudet ovat karies eli reikiintyminen ja iensairaudet.
Lisää muista suun oireista voit lukea alta:
Purentaelimistöllä tarkoitetaan leukaniveliä, puremalihaksia, hampaistoa ja niihin läheisesti liittyviä kudoksia. Niiden kiputiloista ja toimintahäiriöistä tavallisimpia ovat leukanivelen äänet, leukanivelten tai puremalihasten kipu, suun rajoittunut avaaminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat muun muassa päänsärky, kasvokipu ja korvakipu. Purentaelimistön vaivat ovat usein lieviä eivätkä vaadi aina hoitoa.
Lue lisää purentavaivojen hoidosta
Puremalihasten hieronta- ja venyttelyohjeet (pdf)
Puremalihasten oireet ja omahoito (pdf)
Hammashoito- tai hammaslääkäripelko on melko yleistä. Hammashoitopelko on hyvä ottaa puheeksi jo aikaa varatessa. Lisäksi siitä voi keskustella vastaanotolla suun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja miettiä yhdessä keinoja sen helpottamiseen.
Pelkoa voidaan helpottaa vastaanotolla erilaisin keinoin; asiakas voi kuunnella musiikkia hoidon aikana, vastaanotolle voi ottaa läheisen henkilön mukaan tai asiakas voi sopia ammattilaisen kanssa siitä, miten toivoo hoidon etenevän.
Pelosta huolimatta on tärkeää totuttaa itsensä käymään säännöllisesti hammashoidossa, koska hammashoitopelko voi johtaa pelon kierteeseen. Tästä voi seurata suun terveyden huononeminen ja hoidon vaikeutuminen. On hyvä muistaa, että pelko vähenee kokemuksen myötä.