Järjestöyhteistyö
Järjestöt ovat Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tärkeitä yhteistyökumppaneita, joiden kanssa edistetään yhdessä alueen asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Järjestöt tukevat ja täydentävät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluita tuottamalla erilaisia toimintoja kuntalaisten hyväksi.
Etelä-Karjalan hyvinvointialue myöntää harkinnanvaraisia avustuksia rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille ja säätiöille toimintaan, jonka tavoitteena on Etelä-Karjalan hyvinvointialueen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin tai turvallisuuden edistäminen.
Avustettavan toiminnan tulee toteuttaa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen strategian painopisteitä sekä maakunnallisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemoja. Toiminnan tulee tukea tai täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja tai pelastuspalveluja ja toimii yhteistyössä näiden palvelujen kanssa.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen järjestöavustusmalli sisältää kolme avustusmuotoa: toiminta-avustus, kumppanuusavustus ja innovaatioraha.
Toiminta-avustus
Toiminta-avustuksilla voidaan tukea lyhytkestoisempaa uuden toiminnan, hankkeiden tai yksittäisten toimintojen/palveluja käynnistämistä tai toteuttamista. Vuonna 2024 toiminta-avustuksilla tuetaan EKHVA:n strategian mukaisten HYTE-kärkiohjelmien toteuttamista.
Kumppanuusavustus
Kumppanuusavustus on harkinnanvarainen avustus, jota järjestöt voivat hakea osana muuta rahoitusta. Esimerkiksi hakija saa toimintaansa avustusta joko STEAlta, ESR-rahoitusta, OKM, THL, STM-hankerahoitusta. Avustus painottuu järjestöjen, yhdistysten ja säätiöiden tuottaman ammatillisen perustoiminnan tukemiseen. Kumppanuusavustus pyritään ulottamaan myönnettävän avustuksen koko STEA-, ESR-, OKM-, THL-, STM- avustuksen rahoituksen ajalle. Erityisesti kumppanuusavustus tukee hyvinvointialueen strategisia tavoitteita rakentaa asiakkaiden palvelutarpeita tukevia tiiviitä rakenteita ja toimintamalleja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa tehtävälle yhteistyölle.
Innovaatioraha
Hyvinvointialue voi myöntää kertaluontoista innovaatioavustusta, jolla vastataan äkilliseen, ajankohtaisessa toimintaympäristössä tai kohderyhmän tarpeissa tapahtuneeseen muutokseen. Innovaatiorahaa myönnetään samaan toimintaan vain kerran. Hyvinvointialue avaa innovaatiorahan haun tarvittaessa.
Aiesopimukset
Hyvinvointialue voi aiesopimuksella puoltaa toimintaa, johon järjestö hakee esimerkiksi valtion hankerahoitusta toiminnalleen. Puollettavan toiminnan tulee tukea tai täydentää hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluja tai pelastustoimen palveluja ja toimia yhteistyössä näiden palvelujen kanssa. Toiminnan tulee tukea hyvinvointialueen strategisia tavoitteita. Aiesopimus on selkeällä kielellä kirjoitettu alustava sopimus yhteistyöstä. Aiesopimuksessa ei jaeta taloudellista tukea, vaan se on alustava sopimus yhteistyöstä.
Aiesopimuksia voi hakea ympäri vuoden ja ne toimitetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikölle. Aiesopimukset käsitellään hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjausryhmässä vuoden 2024 aikana seuraavasti:
- toukokuussa (31.5.2024) ja
- elokuussa (15.8.2024).
Tärkeät linkit ja tiedostot
- Etelä-Karjalan hyvinvointialueen järjestöavustusten periaatteet 2024
- Etelä-Karjalan hyvinvointialueen strategia vuosilla 2023–2025
- Hyvinvointiraportti 2017–2021 ja hyvinvointisuunnitelma vuosille 2021–2025
OLKA®-toiminta on sairaalan ja järjestöjen yhteistyötä sairaalalla sekä hyvinvointiasemilla. Toimintaa koordinoi Etelä-Karjalan hyvinvointialue ja Etelä-Karjalan yhdistykset ry osana valtakunnallista OLKA-verkostoa, jota hallinnoi HUS ja HyTe ry.
OLKA-toiminta yhtenäistää sairaalalla tapahtuvan vapaaehtoistoiminnan. Vapaaehtoiset tarjoavat sairaalalla kiireettömiä kohtaamisia niin vertaistukijoina, sairaalaoppaina kuin juttukavereinakin.
Etelä-Karjalan keskussairaalan A-aulassa, lähellä pääovea sijaitsee OLKA-piste. Sieltä löydät tietoa järjestöjen toiminnasta. OLKA:n koordinaattori auttaa myös löytämään sinua tukevan yhdistyksen toiminnan pariin.
Sosiaali- ja terveysalaan liittyvät yhdistykset pitävät OLKA-pisteellä teemapäiviä, joissa heidän toimintansa tulee sairaalalla kävijöille ja henkilökunnalle tutuksi. Myös sairaalalla toteutettava vertaistuki järjestetään tiiviissä yhteistyössä järjestöjen kanssa. Vertaistukijoita vierailee K5 ja K7 osastoilla yhteistyössä Kaakkois-Suomen sydänalueen, AHV-yhdistyksen ja Diabetesyhdistyksen kanssa.
Yhdistysten teemapäivät sairaalan OLKA-pisteellä, vanhan pääoven lähellä, A-aulassa:
- Toukokuun teemapäivät sairaalan OLKA-pisteellä:
- ti 7.5 klo 10–12 Kaakon Allergia- ja Astmayhdistys ry – tietoa ja tukea astmaa ja allergiaa sairastaville ja heidän läheisilleen
- to 16.5 klo 9–12 Etelä-Karjalan Keliakiayhdistys-tietoa yhdistyksen toiminnasta ja vertaistuesta
- ke 22.5 klo 10–11.30 Helsingin Biopankki ja Ekhva- mahdollisuus tutustua biopankkitutkimuksiin ja antaa biopankkiverinäyte
- ti 28.5 klo 9–12Etelä-Karjalan Kilpi ry. -Tietoa kilpirauhasyhdistyksen toiminnasta
Tule mukaan ja varaa yhdistykselle oma teemapäivä projektikoordinaattorin Sarin kautta! Kuvia toteutuneista teemapäivistä löydät OLKA Etelä-Karjalan somekanavilta.
Uusia vapaaehtoisia ja yhdistyksiä otetaan toimintaan mukaan jatkuvasti. Ota yhteyttä koordinaattoreihin, jos haluat lisää tietoa tai mukaan OLKA-toimintaan.
Projektikoordinaattori Sari Tammeslehto
sari.tammeslehto@ekyhdistykset.fi
p. 041 312 1368
Etelä-Karjalan OLKA-toiminnan sivut: ekhydistykset.fi/etela-karjalan olkahanke
Facebook: www.facebook.com/OLKAetelakarjala
Instagram: @olkaetelakarjala
Valtakunnallisen verkoston sivut: olkatoiminta.fi
Järjestöyhteyshenkilöt ja OLKA-pisteet terveys- ja hyvinvointiasemilla
Järjestöyhteyshenkilö on työntekijä, joka toimii yhdyshenkilönä järjestöjen sekä terveys- ja hyvinvointiasemien välillä. Tavoitteena on parantaa viestintää ja vuorovaikutusta järjestötoimijoiden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä, jotta sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaat sekä henkilökunta saavat sujuvasti ja ennakoivasti tietoa järjestöjen tai yhdistysten tuottamista palveluista.
Kaikilla Etelä-Karjalan alueen hyvinvointiasemilla on OLKA-piste, joista järjestöjen esitteet löytyvät helposti. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt voivat itsenäisesti viedä esitteitään asemien OLKA-pisteiden hyllyyn. Tunnistat OLKA-pisteen pyöreästä OLKA-logosta. Sairaalan OLKA-pisteelle esitteiden tuomisesta tulee sopia koordinaattori Sari Tammeslehdon kanssa.
Järjestöyhteyshenkilöt sekä heidän yhteystietonsa terveys- ja hyvinvointiasemittain. Sähköposti; [email protected]
- Armilan terveysasema: Yhteyshenkilö puuttuu
- Honkaharjun terveysasema: Sonja Saukkonen
- Joutsenon hyvinvointiasema: Tiina Korhonen
- Lemin hyvinvointiasema: Kati Buuri
- Luumäen hyvinvointiasema: Katriina Ovaska
- Parikkalan hyvinvointiasema: Kirsi Jyräs
- Rautjärven hyvinvointiasema: Raisa Valtonen
- Ruokolahden hyvinvointiasema: Tuija Juga
- Sammonlahden hyvinvointiasema: Tinja Rapo
- Savitaipaleen hyvinvointiasema: Liisa Kilpi
- Taipalsaaren hyvinvointiasema: Milla Pyysalo
Kumppanuuskahvit
Kumppanuuskahvit ovat Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ja järjestöjen sekä yhdistysten avoin ja vapaamuotoinen yhteiskehittämisalusta, jossa edistetään osallisuuden toimintakulttuuria: keskustellaan, kehitetään ja ideoidaan yhdessä. Kumppanuuskahvit keitetään kolmesti vuodessa ja niihin osallistuvat järjestöedustajien lisäksi terveys- ja hyvinvointiasemien järjestöyhteyshenkilöitä sekä asiantuntijoita hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tiimistä ja kehittämispalveluista.
Järjestöyhteistyön tiivistämiseksi hyvinvointialue käy myös säännöllisiä keskusteluja järjestöverkostoja koordinoivan Etelä-Karjalan järjestöjen ja maakunnan Kumppanuusverkosto -hankkeen ja Etelä-Karjalan Yhdistykset ry:n kanssa. Lisäksi hyvinvointialueella jatketaan yhteiskehittämistä järjestöjen kanssa erilaisin työpajoin ja yhteistyöfoorumien eri asiayhteyksien tiimoilta.
Etelä-Karjalan järjestöpäivät
Etelä-Karjalan hyvinvointialue järjestää vuosittain Etelä-Karjalan järjestöpäivät, jossa käsitellään ajankohtaisia järjestöyhteistyön asioita yhdessä. Tilaisuus on kaikille alueen yhdistyksille, järjestöille ja yhteistyökumppaneille avoin.
Etelä-Karjalan Järjestöpäivän 7.11.2023 – Yhdessä eteenpäin materiaalit
(otsikosta avautuu teeman mukainen materiaali)
Tilaisuuden avaus, hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen
Ajankohtaista Etelä-Karjalan hyvinvointialueen järjestöyhteistyössä, osallisuus- ja järjestöasiantuntija Heini Maijanen
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kärkiohjelmat ja terveiset kuntien hyte-neuvotteluista, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Aija Rautio
Järjestöjen alueelliset verkostot ja työryhmät yhteistyön kivijalkoina, Etelä-Karjalan kumppanuusverkosto -hankkeen projektipäällikkö Henna Raikaslehto
Hyte-palvelutarjotin – mitä tarkoittaa ja miten järjestöt pääsevät mukaan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija Minna Piirainen
Lähellä.fi -palvelun abc, Etelä-Karjalan kumppanuusverkosto -hankkeen projektipäällikkö Henna Raikaslehto
Etelä-Karjalan järjestöjen ja maakunnan Kumppanuuspöytä
Etelä-Karjalan järjestöjen ja maakunnan Kumppanuuspöytä kokoaa monipuolista kokemuksellista tietoa järjestökentältä sekä järjestöjen ja julkishallinnon yhteistoiminnasta. Kumppanuuspöytää vetää Etelä-Karjalan Yhdistykset ry ja siinä on jäseniä eri järjestöistä kategorioittain sekä edustus Etelä-Karjalan kunnista ja hyvinvointialueelta. Kumppanuuspöytä tekee aloitteita, antaa lausuntoja eri viranomaisille sekä nimittää pyynnöstä järjestöjen edustajat maakunnallisiin toimielimiin. Kumppanuuspöytä toimii järjestökentän äänenä ja vaikuttajana järjestökentän tärkeinä pitämissä asioissa.
Lisätietoja: https://www.ekyhdistykset.fi/etela-karjalan-kumppanuuspoyta/
Lähellä.fi on valtakunnallisesti ja alueellisesti toimiva helppokäyttöinen verkkopalvelu, jonka avulla löydät merkityksellistä toimintaa, yhteisöllisyyttä, apua ja osallistumismahdollisuuksia. Palvelu kokoaa järjestöjen ja yhteisöjen tuen, toiminnan ja tapahtumat yhteen osoitteeseen, sekä edistää kansalaistoiminnan näkyvyyttä Suomessa
Etelä-Karjalan tapahtumakalenteri Täältä löydät tietoa Etelä-Karjalan tapahtumista.
Etelä-Karjalan harrastuskalenteri Täältä löydät tietoa Etelä-Karjalan harrastusmahdollisuuksista.
Yhteyshenkilö järjestöasioissa:
Heini Maijanen
Järjestö- ja kumppanuusasiantuntija
+358 40 5647145
heini.maijanen@ekhva.fi